Reisadvies Turkije aangepast

Jaarlijks reizen er miljoenen Nederlanders naar Turkije. Onlangs heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Turkije aangescherpt. Wat betekent dit precies?

Reisadvies Turkije op 14 augustus 2015

Reisadvies Turkije op 14 augustus 2015

Op deze kaart is het reisadvies voor Turkije duidelijk te zien. Het wordt afgeraden om te reizen bij de grens met Syrië en Irak (rood). Voor de daar omliggende gebieden geldt dat wordt aangeraden om alleen hoogst noodzakelijke reizen te maken (oranje). Voor de rest van Turkije gelden er slechts veiligheidsrisico’s (geel). Dat de grensgebieden onveilig zijn heeft te maken met de burgeroorlog in Syrië en de voortdurende en zinloze oorlog in Irak. Daarnaast mengt Turkije zich in de strijd tegen ISIS en voert het land al jaren strijd tegen PKK (Koerdische militante organisatie in Turkije en Iraaks-Koerdistan.). Vanwege deze strijd bestaat het risico dat ISIS en PKK aanslagen plegen. Deze aanslagen vonden tot nu plaats bij de grensstreken met Syrië en Irak.

Turkije heeft een oppervlakte van 783.562 vierkante kilometer. Het land is dus 19 keer zo groot als Nederland. Ter vergelijking, vanaf Istanbul, is het ongeveer 1200 kilometer reizen naar het gebied waar wordt afgeraden om te reizen. Dat is ongeveer dezelfde afstand die tussen Nederland en Kroatië ligt. Of tussen Nederland en Italië.

Reizen naar Turkije brengt echter wel risico’s met zich. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aangegeven dat het reizen naar Turkije gepaard gaat met veiligheidsrisico’s. In het bijzonder in grote steden bestaat er een risico. Zo geldt er een waarschuwing voor drukke plaatsen.

Bekijk de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor het laatste advies. En vergeet niet om ook een visum voor Turkije aan te vragen.